//

Saç Bakımı

Saç Bakımı ve Evde Saç Bakımı
Saç insanlarda kafanın üzerinde bulunan kıl kümesine verilen isimdir. Saç vucuttaki diğer kıllara göre daha hızlı uzar. Şaçın uzama hızı günde ortalama 0,3 mm ile 0,4 mm'dir. Her saçın uzama ve duraklama devreleri birbirinden farkıdır. Yani bir saç teliniz uzarken diğeri dökülebilir. Mesela yeni doğan bebeklerde bütün saçlar aynı seviyede bulunur. Bundan dolayı 2-3 haftalık bebeklerde aniden Saç Dökülmesi görülebilir. Yaklaşık 6 aydan sonra saçları yetişkinlerin saç düzeylerine erişir.


Cinsiyet, ırk, yaş ve hormonlar da saç şekillerinde etkendir. Örneğin Afrika'lı birinin saçları ortalama 3 kat dokudan meydana gelir ve kıvrılmaya meyillidir. Ama bu oran uzak doğu ülkelerinde 11 kata kadar çıkar ve Saçlar, düz olmaya daha yatkındır. Bunun nedeni ise saçların, doğa şartları yüzünden adaptasyona uğramasıdır.


Saçın içinde bulunduğu gözenekli yapı, yağ üretir ve saç derisini ve saçların yağlanmasını sağlar. Gözenekli yapının dış tarafından görülen kısımlarda da özel kaslar bulunmaktadır.

Saç renkleri ise Saça rengini veren pigmentler sayesinde oluşur. Bu pigmentler sarı, kırmızı ve mavi renktedir. Sarı pigmentler en küçük hacme, maviler ise en büyük hacme sahiptirler. Mavi pigmentler en dışta bulunurken, kırmızı pigmentler ortada ve Sarı pigmentler ise en içte yer alır. Bundan dolayı kimyasal maddelerle saç rengi açılırken saç önce mavi rengini yitirerek kızıllaşır, sonra da sarı hale gelir. Eğer işleme devam edilirse beyaz ya da beyaza çok yakın bir renk elde edilebilir.

Vücutta pigmentlerin olmaması, Albino hastalığı denilen durumun ortaya çıkmasına neden olur. Albino hastalarında , genellikle tüm kıllar renksizdir.

Saç ağarması, saça rengini veren pigmentin boya maddesinin zamanla azalmasından meydana gelir. Saçların aniden beyazlaşması renk değişiminden değil, güçsüz siyah kılların dökülmesi ve yerine daha dayanıklı beyaz saçların kalmasından ileri gelir.

Saç hastalıklarından olan Saçkıran,  Saçların dökülmesine ve  doğrudan saçlarla ilgili mikrobik hastalıklara neden olabileceği gibi vitaminsizlik, açlık, şeker hastalığı, akut, hormon bozukluğu gibi, vücutta herhangi bir rahatsızlığa da sebep olabilir. Kellik, saçkıran, kepek, dazlaklık ise belli başlı ve en çok bilinen saç hastalıklarıdır.

Saç dökülmesi hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilir. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık olarak görülen Saç Dökülmesi, 25 yaşına kadar olan erkeklerin %25'ini, 40 yaşına kadar olan erkeklerin %40'ını ve 50 yaşına kadar olan erkeklerin %50'sini etkiler. Erkek tipi saç dökülmesi genellikle alnın iki tarafında ve tepede açılma şeklinde olabileceği gibi tamamen bütün kafayı da kapsayabilir. Kadınlarda ise dökülme daha fazla, saçların seyrelmesi şeklinde kendini gösterir.

Bir tedaviye başlanmadan önce, kesinlikle saç dökülmesinin tipinin ve şeklinin bir uzman hekim tarafından incelenmesi gerekmektedir. Saç dökülmesini birçok hastalık, hormonal ve metobolik düzensizlikler ve besinsel etkiler ve Saç Dökülmesini tetikleyebilir. Bunun gibi nedenler ortadan kaldırılmadan tedavi kesinlikle tam olarak etki etmez.

Olağan saç dökülmesi ise ömrünü tamamlamış saçın kendiliğinden ya da dış etkenlerden olabilir. Örneğin saçı tarama, şampuanla yıkama, fırçalama ya da saça şekil verme çalışmaları sırasında saçınız dökülür. Bunun yerine o bölgede yeni saç çıkar. Normal bir insanın günde ortalama 100 adet saç teli dökülür. Yeni Doğan bebeklerde ve hamilelik döneminde görülen saç dökülmeleri ise kısmen olağan saç dökülmesi sayılabilir.

Stres kaynaklı saç dökülmesi özellikle son dönemlerde en yaygın görülen dökülme biçimidir. Stres vücudunuzu etkilediği gibi saçlarınızı da etkiler ve döküle hızını arttırır. Psikolojik sıkıntılar, kişisel ya da ailevi sorunlar bir dermatolojik problem değildir. Ayrıca kendiliğinden oluşmuş bir deri problemi kaynaklı saç dökülmesi, kişide imajını zedeleyecek bireysel, psikolojik bozukluklara ve psikososyal olumsuzluklara neden olabilmektedir. 

Saç dökülmesi ve stres arasında iki çeşit ilişki söz konusudur. Bunlardan birincisi görünürde gerçek bir neden olmaksızın, stresin getirdiği saç dökülmeleridir. İkincisi ise saç dökülmesi sonrasında oluşan görüntüye karşı kişinin psikolojik reaksiyonlardır. Kellik, Kelleşen bir adam görüntüsüne alışmakta zorlanabilir. Kellik aileden gelen bir neden olup, kesinlikle yeniden çıkmayacak şekilde saçları döker. Kemoterapi görmek ya da bazı kanser ilaçlarını kullanmak da yeniden çıkmak üzere saçların dökülmesine sebep olur.

Özellikle son yıllarda halk arasında saç ekimi olarak tanınan saç nakli tekniği ise  kelliği gidermede en önemli yöntem olarak ortaya çıkmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder